„Българската Коледа“ дари високо технологична апаратура на неонатологията в УМБАЛ „Канев“

0

Дарение – дигитална система за транскутанен кръвно-газов мониторинг и транспортен инкубатор получи в навечериято на най-светлия християнски празник Рождество Христово получи Отделението по неонатология на УМБАЛ „Канев“.

Високотехнологичната апаратурата е дарение от кампанията „Българската Коледа“ и днес беше официално връчено на д-р Лиляна Ташкова- началник на отделение Неонатология и г-н Иван Иванов- изп. директор на болницата.

Дигиталната мониторна система се използва за анализ на кръвните газове-въглероден диоксид, насищане на кръвта с кислород , а това дава информация за функционирането на белите дробове. При пациенти с нарушения в дишането се налагат чести проби на кръвно-газов анализ чрез вземане на кръв, което означава, че малките бебета да се боцкат. Този апарат измерва газовете в кръвта посредством сензор- пръстен, който се поставя върху кожата на бебето и дава информация за нивото на кислорода и въглеродния диоксид. Това улеснява изключително ежедневната грижа за пациентите. Когато новородените деца не дишат нормално, насищането на органите с кислород страда и се натрупва голямо количество въглероден диоксид. С този монитор се следи нивото на въглероден диоксид и кислород , за да се прецени дишането.

„Най-важно е, че хората виждат смисъл от своите дарения, защото средствата им отиват за най-ценното -опазване живота и здравето на нашите деца и това ги мотивира да помагат всяка година“, коментира д-р Ташкова.