Български лекари откриха опасно усложнение от COVID-19

0
Pixabay

Опасно усложнение след боледуване от коронавирус е открито от лекари от болница „Царица Йоанна-ИСУЛ“, съобщи Нова телевизия.

Става дума за едновременна тромбоза (запушване) както на венозните, така и на артериалните съдове. Усложнението е било забелязано при трима пациенти. Те са на възраст 78, 63 и 66 г. Между 5 и 7 месеца след боледуването им се е наложило да бъдат оперирани.

78-годишният мъж постъпил за лечение със силни болки в корема и повръщане. При направената операция било установено, че е с перитонит на дебелото черво, което било с липса на кръвоснабдяване.

Вторият пациент, на 63 г., който е с придружаващи заболявания захарен диабет и артериална хипертония, e бил докаран в Спешно отделение от екип на Бърза помощ с данни за болки в корема. Бил отстранен далакът му и също била липса на кръвоснабдяване.

Подобни симптоми имал и третият пациент – болки в стомаха и липса на кръвоснабдяване на органи и тъкани.

Според д-р Иван Терзиев, началник на Отделението по обща и клинична патология, пациентите са имали едновременна артериална и венозна тромбоза вследствие на боледуването.

„Подобни усложнения могат да бъдат хванати само в натоварени спешни хирургични центрове като нашия, през който годишно минават около 30% от пациентите в столицата“, коментира хирургът д-р Димитър Пейчинов.

Той призова хората да се ваксинират, а преболедувалите тежко да си правят профилактични изследвания.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили