Български лекари създадоха хранителна добавка срещу COVID-19

0
Unsplash

Пробив на български лекари в борбата срещу коронавируса. Наши специалисти създадоха хранителна добавка с профилактичен ефект, която подпомага лечението на COVID-19 и стимулира имунитета. Препаратът е реализиран под егидата на Министерство на здравеопазването и в сътрудничество с американски университет в щата Вирджиния. Учените, които са участвали в тази разработка, са академик Богдан Петрунов, проф. Георги Момеков и проф. Рахамин Шекерджийски. Ръководител на екипа е началникът на Клиничната лаборатория и клинична фармакология в Александровска болница д-р Добрин Свинаров.

Антиоксиданти, комбинирани с мелатонин – това е иновацията, създадена от българските учени. Те я съчетават с дългогодишна разработка в областта на имуностимулацията и така създават още едно оръжие в борбата с COVID-19, а и с вирусните инфекции като цяло.

“Тази комбинация освен, че укрепва имунната система, тя води и до стимулация на имунната система, затова е много подходяща като профилактично средство да се взима, това е изключително важно, защото тя стимулира вродения, естествения имунитет. Нашият препарат се приема не с гълтане, а със смукане, което значи, че стимулира и устната кухина, имунната система, локалния имунитет, което е много важно в случая”, разказа академик Богдан Петрунов.

Препаратът е предоставен на 400 медици от първа линия, за да го тестват, а резултатите от анкетните карти са повече от положителни. Той съдържа редица добре познати вещества, известни с положителното си действие, но все пак създава някои трудности при създаването му.

„Така например цинкът има много горчив вкус, ние трябваше да създадем таблетки, които са в устата там прониква вирусът, там престоява, там трябва да създадем един комфорт. Слагаме един мелатонин, който ние го направихме така, че да има 8-12 часово действие. Не толкова той, който влияе върху съня, а той че има антиоксидантно действие. Когато през деня приключи действието на препаратите, които имат профилактично действие започва да действа самият мелатонин“, обясни проф. Шекерджийски.

Кога медикаментът ще бъде широко разпространен в аптечната мрежа, зависи от здравното министерство.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили