Българския флаг се развя на церемонията на „Оскар“-ите

0
588
Българския флаг се развя

Българския флаг се развя по време на церемонията по връчването на 91-ите „Оскари“, раздавани от Американската филмова академия. С най-престижната награда – за най-добър филм, беше отличен „Зелената книга“, участие в който взема българския актьор Димитър Маринов. Маринов се качи на сцената в „Долби тиътър“ с българския флаг в ръце.

За най-престижната от общо 24-те позлатени статуетки се бориха още седем филма, сред които „Рома“, „Черната пантера“ и „Черен в клана“, а също и „Бохемска рапсодия“, и „Фаворитката“, както и „Роди се звезда“, и „Вице“.

„Зелената книга“ получи Оскар и за най-добър оригинален сценарий, а за най-добри второстепенни роли бяха отличени актрисата Реджина Кинг и актьорът Махершала Али.

Безапелационно Рами Малек взе отличието за най-добър актьор заради превъплъщението си в „Бохемска рапсодия“. А „Фаворитката“ донесе на Оливия Колман Оскар за най-добра актриса. От сцената тя се извини на Глен Клоуз, която за пореден път трябваше да се задоволи само с номинация.

Най-добър чуждоезичен филм стана мексиканската лента „Рома“ на Алфонсо Куарон, а самият Куарон взе наградата за най-добър режисьор и за операторско майсторство. В трите категории за зрелищност – тези за сценография, грим и прически и костюми – победиха два филма – „Вице“ и „Черната пантера“.

Песента от филма „Роди се звезда“, изпълнена от Лейди Гага и Брадли Купър, спечели Оскар за най-добра филмова песен.

Реджина Кинг беше удостоена с „Оскар“ в категорията „Най-добра поддържаща женска роля“ за превъплъщението ѝ в ролята на Шарън Ривърс във филма „Ако Бийл стрийт можеше да говори“. Златна статуетка в категорията „Най-добра поддържаща мъжка роля“ спечели актьорът Махершала Али за ролята му на доктор Доналд Шърли във филма „Зелената книга“.

За най-добър документален филм „Оскар“ наградата получи лентата „Фрий соло“, дело на екип на „Нешънъл джиографик“, а за най-добър кратък филм – „Точка. Край на изречението“.

Като най-добра анимация беше отличен „Спайдърмен: В Спайди-вселената“, „Бау“ – за късометражен анимационен филм, а за най-добър игрален късометражен филм – „Скин“.

Филмът „Първият човек“, посветена на Нийл Армстронг – първият астронавт, стъпил на Луната, получи наградата за най-добри специални визуални ефекти.