Българският ток е най-скъп в Европа, индустрията е на загуба /ВИДЕО/

0
234

Средната цена на тока в България от началото на годината е 52 евро на мегават час. За сравнение, цената в Германия е 32 евро на магават, а във Франция 35.

Този уикенд разликата в цените достигна стойности, които бяха фрапиращи за всички. Вчера, в неделния ден, в Германия токът беше едва 1.57 евро/мВтч, а във Франция – 14.7 евро/мВтч. Затова пък в България индустрията плаща 63.18 евро/мВтч.

Дори и да не се сравняваме с напредналите западни държави, можем да хвърлим поглед върху цените на тока в съседките ни – в Румъния – 37.62 евро, а в Сърбия – 38, 65 евро – почи 50 % по-ниска от тази у нас.

СНИМКА: https://www.energylive.cloud

Заради високите цени за електричеството българската индустрия работи на загуба от началото на годината.

„Имаше случаи, при които купувахме на 130 евро. И това не са единични случаи, на такива пикове. Умишлено или не, тази несигурност и непрогнозируемост убива индустрията в страната. Независимо дали са малки и семейни фирми, или големи промишлени предприятия, всички са негативно засегнати“, коментира Славин Янакиев, изпълнителен директор индустриално предприятие „Прогрес“.

Така се стига и до момента, в който България се превръща в нетен вносител на електроенергия. От началото на година в страната са внесени почти 36 000 мВтч повече електроенергия, отколкото са изнесени, според данни на  „Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО). Експерти в бранша смятат, че причината не е в това, че наличните мощности не могат да задоволят търсенето, а са чисто пазарни. Заради все по-високите цени на електроенергия тя не може да бъде пласирана изцяло на пазара и на нейно място идва по-евтин внос.

„А сме длъжни да купуваме, защото производственият ни процес е постоянен. Хората напускат българските фирми, искат възнаграждения като в Западна Европа, а ние се опитваме да им ги даваме.“, допълва Янакиев.

Заради високата цена на електроенергията индустриите са готови и на крайни мерки като протести.