Българското кино празнува 108-и рожден ден

0

13 януари в българския празничен календар се отбелязва като Ден на българското кино.

На тази дата преди 108 години в столичното кино „Модерен театър“ се е състояла премиерата на първия български игрален филм „Българан е галант“ на режисьора Васил Гендов, припомнят от Националния филмов център.

В немия филм, разказващ за любовните неволи на бонвивана Българан, Васил Гендов е сценарист и изпълнител на главната роля. Самият филм не е съхранен на лента. Смята се, че е изгубен през 40-те години на XX век. Останали са само 1-2 кадъра от него.

По повод на 90-годишнината от тази дата, през 2005 година по инициатива на НФЦ 13 януари е обявен с Държавен указ за професионален празник на работещите в българското кино.

Тази година празникът съвпада с отбелязването и на вековен юбилей от рождението на едно от знаковите имена на родното кино – режисьора Въло Радев, създател на емблематичните филми „Осъдени души“, „Крадецът на праскови“, „ Цар и генерал“, „Адаптация“, „Най-дългата нощ“, „Черните ангели“, заснел като оператор „Тютюн“ (режисьор – Никола Корабов).

За съжаление в Русе, градът, в който се е състояла първата публична кинопрожекция в България, не са предвидени никакви мероприятия за отбелязване на празника.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук