Българското кино става на 106 г. отбелязват годишнината с безплатни прожекции в интернет

0

13 януари в българския празничен календар се отбелязва като Ден на българското кино.

На тази дата преди 106 години в столичното кино „Модерен театър“ се е състояла премиерата на първия български игрален филм „Българан е галант“ на режисьора Васил Гендов, припомнят от Националния филмов център.

В немия филм, разказващ за любовните неволи на бонвивана Българан, Васил Гендов е сценарист и изпълнител на главната роля. Самият филм не е съхранен на лента. Смята се, че е изгубен през 40-те години на XX век. Останали са само 1-2 кадъра от него.

По повод на 90-годишнината от тази дата, през 2005 година по инициатива на НФЦ 13 януари е обявен с Държавен указ за професионален празник на работещите в българското кино.

Във връзка с празника в часовия пояс 16.00 – 24.00 ч. на видеоплатформата www.neterra.tv/plus ще могат да се видят безплатно 16 документални и 23 пълнометражни игрални български филми от последните години. Заглавията включват най-новите филми, създадени както с държавна подкрепа от ИА НФЦ, така и финансирани по частен път. Таксата за гледаните през този часови пояс филмови заглавия ще бъде заплатена от ИА „Национален филмов център“ и Столична община.