Баневи осъдиха държавата в Страсбург

0
Снимка: БГНЕС

Евгения и Николай Баневи са осъдили държавата в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, съобщи lex.bg. Според решението България трябва да им плати 20 хил. евро заради ареста им във Франция преди три години.

Те бяха задържани заради разследване за данъчни престъпления и пране на пари. Арестът бе извършен на летището в Ница при опит двамата заедно с децата си да се качат на полет за България.

След връщането им у нас и двамата бяха оставени за постоянно под стража. Банев прекара зад решетките над 2 години, а от май е под домашен арест. Съпругата му бе освободена през 2019 г. заради операция.

В решението на ЕСПЧ се посочва, че продължителността на ареста е тревожна. Освен това съдът намира, че прокуратурата е нарушила презумпцията за невиновност, коментирайки разследването. Посочени са изказвания на главния прокурор Иван Гешев и на наблюдаващия прокурор.

„Вярно е, че двамата прокурори са говорили за въпросното разследване и са дали подробности за предприетите мерки, обвиненията срещу жалбоподателите и въздействието на тяхната дейност върху дружеството. Съдът счита обаче, че думите на двамата прокурори надхвърлят простото предаване на информация за наказателното разследване. По-специално, много леко нюансираният начин, по който те описват версиите, по които са работили следователите, използването на изрази като „престъпна приватизация“, „източване“ или „обезкостяване“ за описване на събитията, довели до прекратяването на дейностите на въпросните предприятия и техните много категорични изводи относно фактите, които са предмет на въпросното разследване, предават идеята, че двамата жалбоподатели са извършители на престъпленията, в които са обвинени от прокуратурата. Тези коментари, взети като цяло, следователно подкопават презумпцията на невинността на жалбоподателите“, пише в решението на съда.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили