Банско, Пампорово и Боровец затварят пистите си

0

Банско, Пампорово и Боровец обявиха, че затварят пистите си с цел превенция на разпространение на коронавируса. Банско прекратява дейност от днес – 16 март, а Пампорово и Боровец – от вторник, 17 март.

Очаква се да спрат и съоръженията на Витоша.

Боровец

Предвид извънредното положение в страната и с оглед на здравето и безопасността на всички гости и служители в курорта, затваряме ски-зоната в Боровец от утре, 17 март. Това съобщение може да се прочете на интернет страницата на фирмата-оператор.

Затварянето включва спиране на всички съоръжения, затваряне на пистите, ски-училище „Бoроспорт“ и ски гардеробите.

Пампорово

Ски зоната в Пампорово временно преустановява дейността си от 17 до 29 март, във връзка с разпространението на COVID-19 в страната и с оглед безопасността на всички гости в курорта, съобщиха от „Пампорово“ АД.

От дружеството уточняват, че скиорите могат да следят на онлайн платформата на курорта за допълнителна информация. В хотелите в Пампорово е осигурено изхранване по стаите за туристите.

Банско

Ски кабините в Банско вървят празни нагоре към зоната, съобщи dir.bg. Все още няма официално съобщение за затваряне на зоната (има за намаление на цените с 20% от днес, 16 март).

Междувременно на интернет страницата на курорта се появи лаконичното съобщение, че от 16 март ски център Банско е затворен.

Както стана известно, седем души в Банско към момента са носители на новия коронавирус. Кметът на града Иван Кадев препоръча хотелиерите да не приемат нови туристи и да прекратят предсрочно престоя на гостите, които в момента са в курорта.

„Витоша ски“ към момента изглежда няма решение.

Положението със ски курортите е много интересно, каза на редовния си брифинг тази сутрин председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

По мнението на специалистите, на което той се позова, изстиването на носоглътката прави скиорите по-податливи към вируса. По тази причина ски курортите са инкубатор на зараза, подчерта началникът на Националния щаб.

зарядни станции за електромобили