Бащата на Борис Джонсън иска френско гражданство

0
Стенли Джонсън, Снимка: Ройтерс

Бащата на британски премиер Борис Джонсън – Стенли Джонсън – е кандидатствал за френско гражданство, съобщи Ройтерс. Това става на фона на финализираната сделка за Брекзит, след която Великобритания вече няма да е част от ЕС.

Ако получи френско гражданство обаче Джонсън-старши ще запази привилегиите си на гражданин на Съюза. Самият той има последователна позиция по отношение на Брекзит. На референдума през 2016 г. обяви, че е гласувал против излизането на Великобритания. Джонсън-старши има и друга силна връзка със Съюза – бил е евродепутат.

По повод искането си за получаване на френско гражданство той заяви:

„Ако разбирам правилно, аз съм и французин. Майка ми е родена във Франция. Нейната майка е била французойка, както и дядо й. Така че за мен в случая по-скоро става дума за това да потвърдя нещо, което така или иначе имам. И това ме прави много щастлив“.

Едновременно с това неговият син и действащ премиер Борис Джонсън е сред хората, които най-силно настояваха Великобритания да напусне ЕС. Той твърди, че Съюзът е бюрократична организация и, че страната му може да просперира много повече, ако е извън него.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили