Бавят се обещаните от държавата 24 лв. за работници в неплатен отпуск

0
Pixabay

Има забавяне на сумите по мярката „Запази ме“. Много от работниците все още не са получили компенсациите си за месеците, в които не са работили. Социалният министър Деница Сачева обясни забавянето с огромния обем от работа и грешките в подадените документи.

„Бяхме от първите одобрени за тази мярка. Казаха ни да проверяваме дали самата фирма е одобрена. Това се случи за седмица“, казва Виктор, който работи като готвач.

Одобрението идва бързо, но помощта – не.

„От 28-ми ноември до момента има само 1 паричен превод от 18-ти декември на стойност 24 лева. И няма никакъв развой на нещата. Останах с тази сума, която е преведена на 18-ти декември. Какво се случва – никой няма никаква информация“, казва Виктор.

Проблем има, призна социалният министър Сачева.

„Имаше известно забавяне с изплащането на тези 24 лева поради огромния обем от работа. За разлика от другите мерки, тук ние плащаме директно на работниците и служителите. Това са 40 хиляди платежни нареждания. Имаше сгрешени банкови сметки и не бяха попълнени добре декларациите“, заяви тя. И обеща, че до края на януари ще бъдат платени парите за ноември и декември.

По други мерки също има забавяне. Пример е 60/40, чиято идея беше да подпомогне работници и бизнес.

„Кандидатствал съм по всички мерки- за съжаление, резултати няма. Очаквам държавата да бъде наш партньор, да ни помогне в тази ситуация, но все още нищо не се случва“, казва Михаил Иванов от Варна, който е собственик на заведения. Има 50 души персонал. До момента не е получил помощ.

От февруари ще започне приемът на документи за компенсации в размер на 75 % от осигурителния доход на работниците, което според Сачева е 100% от дохода, който взима работникът нето. Колко добра организация ще успее да направи социалното министерство, не е ясно.