БЧК: Нужни са само зимни палатки и отоплителни уреди

0

Българският Червен кръст преустановява събирането на материални дарения за Турция, съобщават от хуманитарната организация.

Причината е, че Турският Червен полумесец изрично моли да се ограничи изпращането на материални дарения, с изключение на зимни палатки и отоплителни уреди за тях. Считано от сряда, 15 февруари 2023 г., организацията ще работи по сортиране и разпределяне на постъпилите хуманитарни помощи и вече заявените доставки. При постъпване на ново искане за изпращане на допълнителна хуманитарна помощ в Турция и Сирия, кампанията за набиране на материални дарения на БЧК ще бъде подновена.

От БЧК уточняват, че продължават да предоставят хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия. До момента по Националната кампания на организацията са набрани малко над 1 900 000 лв. От тях вече са преведени 480 000 лв. за Турция и 320 000 лв. за Сирия. Предстои изпращането и на финансова помощ на двустранна основа.

Досега получените на кратък номер 1466 смс-и са близо 470 000. Общата стойност на материалните дарения от БЧК възлиза на близо 290 000 евро.

Заради изключително тежката обстановка и сериозните логистични затруднения в международната операция, които изпитват двете засегнати от земетресението страни, Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец призовава партньорските организации за приоритизиране на финансовата помощ.

Българският Червен кръст е в готовност да изпрати първите два тона хуманитарна помощ за пострадалите в Сирия. Организацията е във връзка с общностите на Сирия и на Ливан в България, за приемане на набраните от тях дарения и за оказване на съдействие за тяхното транспортиране.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук