Бебе с тегло 1000 гр. е първият пациент в семейната стая за недоносени в УМБАЛ „Канев“

0
379
Бебе с тегло 1000 гр. е първият пациент

Бебе с тегло 1000 гр. е първият пациент в специализираната семейна стая за преждевременно родени бебета, която беше открита в Университетската болница „Канев“ в Русе. Стаята е оборудвана с две легла и две специални бебешки термолегла, в които се поддържа съответна температура, за да могат децата да се чувстват комфортно и безопасно. Целта е да се постигне плавен преход за недоносеното дете от болничната среда към семейния дом. По думите на Ния Бенева, доброволец към фондация „Нашите недоносени деца“, с чиято помощ е създадена семейната стая, тя създава необходимите условия на недоносените и техните родителите, да се адаптират към семейната среда. Там майката може да участва в грижите за своето дете, да го кърми и да осъществява безценния контакт „кожа-до-кожа“ или т. нар. „кенгуру-грижа“. Това е шестата стая за недоносени в страната, създадена с помощта на фондацията

Мартина вече е на 44 дни и тежи 1750 грама. Майката Ралица Никифорова е лекар, анестезиолог. Тя ще започне сама да се грижи за своята дъщеря и е доволна от грижите, които се полагат за бебето.

160 са недоносените в АГ-комплекса през 2018 г., уточни началникът на неонатологичното отделение д-р Лиляна Тошкова. Директорът на болницата Иван Иванов допълни, че една семейна стая не е достатъчна, но е важно, че първата крачка е направена.