Бедствено положение в Свищов, търсят помощ от военните

0
535
Бедствено положение в Свищов

Бедствено положение в Свищов обяви кметът на общината Генчо Генчев. Причината е африканската чума по свинете, която бе открита в промишлената ферма в село Българско Сливово. На този етап бедственото положение ще продължи до 11 август.

Вече започна умъртвяването на 17 500 животни, като в кампанията се включват и военното поделение в Белене. Военните ще осигурят специализирана техника, тъй като това са много животни, за кратко време трябва да бъде унищожено и ликвидирано огнището.

„Ще бъде търсена помощ от държавата относно терена за загробване, относно неговото почистване. Ще е необходима изключително много техника. Това са много животни, които трябва да бъдат загробени. Процес, който изключително много затруднява ситуацията, и ние трябва да действаме много организирано, адекватно и бързо, за да можем да приключим“, каза Генчо Генчев.

Огнището на чума в свинекомплекса в Българско Сливово беше регистрирано на 31 юли. Решението за бедственото положение беше взето след две извънредни заседания днес на общинската епизоотична комисия.