Беленчанин прибрал парите за дезинфекция, купил с тях нови прасета

0
958
Беленчанин прибрал

Беленчанин прибрал сумата от 300 лв., която се отпуска за дезинфекция на помещението, в което ги отглеждал домашните си прасета и макар и да бил декларирал, че в продължение на една година няма да гледа свине, веднага купил нови.

Това стана ясно по време на днешното заседание на областната епизоотична комисия в Русе. Нарушението е било установено при проверките, които инспекторите на Областната дирекция по безопасност на храните извършват във връзка с преодоляване на последствията от заболяването Африканска чума по свинете. От там напомнят, че при получаването на помощта всеки от стопаните е длъжен да декларира, че в период от една година няма да отгледа прасета в личното си стопанство.

Три от седемте по-големи свинеферми на територията на областта, които бяха потърпевши от заболяването вече са получили обезщетенията си във връзка с извършеното евтаназиране на животните, съобщиха от ОДБХ. За поредна седмица в областта не са констатирани нови огнища на заболяването.

Общо 40 диви свине са били отстреляни в събота и неделя, когато започна сезонът за лов на глигани. Взети са проби, които са изпратени в лаборатория за изследване.