Без дом: Треньор по щанги и семейството му нощували в залата

0

Треньорът по вдигане не тежести от Търговище Илиян Събев и семейството му са принудени да спят в спортната зала, защото нямат пари за наем. Трудностите за човека, подготвял шампиони и близките му, започват с настъпването на ковид-кризата.

През 2020 година съпругата на Събев остава без работа по време на епидемията. Принудени са да се издържат с неговата заплата като треньор в спортното училище, която е около 400 лева. Така се натрупват общо около 2000 лева за наеми, ток и вода.  Заради ниските си доходи те не могат да покрият сумата и напускат общинското жилище, в което живеят последните 4 години.

Така съблекалнята в залата за вдигане на тежести в Търговище става дом през зимата за Събев, жена му и трите им деца.

„Аз спях тук, малкият ми син и моята съпруга до мен, малкият ми син беше по средата завивахме се на земята“, казва Събев.

Община Търговище не е предприемала действия за принудително освобождаване на жилището, казва зам.-кметът Валентин Велчев. Има обаче друг проблем – издадена е заповед за освобождаване и в случай, че не бъде изпълнена, наемателят започва да плаща по пазарни цени. Т.е. той може да остане, но дълговете му ще се увеличат.

Събев готви шампиони в Търговище. Една от възпитаничките му е европейки шампион, а голямата му дъщеря е републикански златен медалист. Трудностите обаче не я отказват от щангите.

„Не ми повлия много добре, но пак казвам аз съм доста борбен човек и залата винаги е била мой втори дом“, казва тя.

Сега с пари от клуба Събев е наел квартира, но с платен наем само за два месеца, след което отново той, съпругата му и децата може да се озоват в залата за щанги.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили