Без допълнителни ковид-ограничения в Русенско, засилват превенцията

0

Независимо от негативната тенденция за увеличаване броя на заразените с Ковид-19 през последните дни в Русенско, поне на този етап няма да се въвеждат допълнителни рестрикции.

Това бе решено на проведеното днес заседание на Областния оперативен щаб. Ще се засили контрола за спазването на въведените мерки. Регионалната здравна инспекция, Областната дирекция по безопасност на храните и общините ще извършват и самостоятелни проверки, а не само заедно, както е били предимно досега.Отхнърлено беше предложението за временно преустановяване на плановите прием и операции. Доводът е, че има и много пациенти с други заболявания, които също имат нужда от здравни грижи. Според директорите на лечебните заведения са създадени всички условия за разделяне на потоците и недопускане на разпространение на коронавирусната инфекция в болниците. Има и достатъчен брой легла и независимо от повечето заболели от началото на годината насам, няма много по-сериозен натиск върху болниците. По последни данни към днешна дата са заети малко над 63% от леглата за лечение на пациенти с коронавирус. Свободните легла са 143, като седем от тях са реанимационните.

Предвижда се и разширяване на възможностите за ваксинация. В следващите няколко дни ще се проведат разговори между РЗИ и лечебните заведения за евентуално отваряне на „зелени коридори“ и неделния ден в Русе. За сега такъв в неделя има само в беленската болница „Юлия Вревска“, но в събота винаги има поне един такъв и той е в Белодробната болница. По последни данни областта се намира в тъмночервената зона, като заболелите от Ковид-19 в региона на база 14 дни са 796.79 на 100 000.