Без полицейски уволнения заради насилието по протестите

0
Снимка: БГНЕС

Нито един полицай не е бил уволнен заради насилието по време на антиправителствените протести миналото лято. Това сочат отговори на МВР, дадени на Българския хелзинкски комитет. Те са получени, след като правозащитната организация е осъдила силовото ведомство.

На 10 юли миналата година четирима полицай бяха заснети да бият студента Евгени Марчев зад колоните на министерския съвет. Впоследствие младежът разказа, че за побоя срещу него не е имало никаква причина, просто е бил на мястото, когато униформените тръгнали към протестиращите.

Макар че бе арестуван, Марчев никога не бе обвинен в каквото и да е престъпление. Случаят бе прекалено скандален и МВР се опита да се оправдае, че полицаите са били „наказани тежко“.

Реалността обаче е съвсем друга. Двама от четиримата замесени служители са били санкционирани с „порицание“ за шест месеца. „Към настоящия момент наказанията би следвало да са заличени поради изтичане на 6-месечния срок“, посочват от БХК.

„Един е със „забрана за повишаване в длъжност за срок от една година“, а служителят на ръководна позиция, за който СДВР оповести, че е наказан „по-тежко“, е санкциониран със „забрана за повишаване в длъжност за срок от две години“, като наказанието още не е влязло в сила, поради съдебно обжалване“, пишат още от организацията.

зарядни станции за електромобили