Без тийнейджъри в търговските центрове в Русе, „зелен коридор“ за възрастните хора

0

Лица до 18-годишна възраст няма да се допускат без придружител в търговските центрове в Русе.

Това е една от ограничителните мерки, които областният кризисен щаб предприема за ограничаване на разпространението на коронавируса. От щаба апелират за съдействие от страна на родителите, разбиране на усложнената епидемична ситуация и съответно предприемане на всички необходими за целта мерки за упражняване на контрол върху децата.

Сред другите мерки е осигуряване на „зелен коридор“ за пазаруване на възрастните хора. От 09.00 до 11.00 часа хранителните магазини и аптеките ще могат да бъдат посещавани само от лица на видима възраст над 60 години.

Забранява се на ресторантите, заведенията за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници, клубове и др. да работят в периода от 23.30 до 06.00 ч.

Забранява се и организирането, функционирането и посещението на пазари тип „битаци“, както и дейността на пенсионерските клубове на територията на цялата област. Няма да се допуска провеждането на репетиции и изяви на читалищата, фолклорните и други самодейни и непрофесионални формации.

Мерките влизат в сила от 7-ми и ще са валидни до 19-и ноември. До същата дата се удължават и приетите на предходното заседание на Областния оперативен щаб мерки, а именно забрана за дейността на дискотеки, пиано-барове, нощни клубове и други подобни заведения за развлечение на закрито. За същия период се забраняват и всички видове масови мероприятия на открито. Ще се допускат групови празненства на закрито като сватби и кръщенета и други, но при максимален брой от 30 души.

От Областния оперативен щаб препоръчват на работодателите да преминат към дистанционна форма на работа на работниците и служителите в случай, че това е приложимо. При невъзможност за организация на дистанционна форма на работа се препоръчва да се осигури физическа дистанция от минимум 1.5 метра между работниците и служителите в офиси, работни помещения и предприятия. Всички лица са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата. Дезинфекция трябва да се извършва поне 4 пъти на ден в работните помещения, офисите, предприятията, както и в транспортните средства, които се използват от фирмите за транспорт на служители.