Безплатни прожекции на отличени български филми по време на “Българската Европа” в Русе

0
37

Седемнайсетото издание на медийния фестивал “Българската Европа” ще се състои на 9 и 10 ноември т.г. в Русе, съобщиха организаторите от сдружение “Европейски пространства”.

Въпросите, чиито отговори ще търсят участници и гости по време на фестивалните дни, са свързани с “Десет години България в Европейския съюз. Как се променяме, какви медийни образи създаваме на Своите и на Другите”, “Има ли настояще и какво е бъдещето на разследващата журналистика в България”, “Какво мотивира активните граждани днес и може ли тяхната енергия да предизвиква промени”.

Тази година журито на конкурсната програма – с председател медийният експерт доц. Иво Драганов, е оценявало стотици часове телевизионно съдържание, за да отсее най-добрите журналистически попадения и достойни предавания. Резултатите от целогодишния мониторинг на основните български телевизионни програми ще станат ясни на церемонията по връчването на наградите на 10 ноември.

Фестивалът ще предложи на публиката и безплатни прожекции. Сред филмите има студентски продукции на НАТФИЗ, но и на най-награждаваните български кинотворци. Това са “Единствената” и “Последните два дни” – с режисьор Димитрис Георгиев, “Софийският ладино клуб” – с режисьорски тандем Борис Мисирков-Георги Богданов, “Капия” на Елена Тончева и “Пустиняци” на Цветан Драгнев, “Всяка стена е врата” на българката Елица Георгиева и “От Кремона до Кремона” с режисьор Мария Аверина.

Фестивалът “Българската Европа” се организира с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България, а основен партньор е Русенският университет.