Безплатни скринингови изследвания за три вида онкологични заболявания

0
416
двете болници в Русе

Русенци ще могат да си направят безплатни скринигови изследвания за три вида онкологични заболявания,, съобщиха от Университетска болница „Канев“. Изследванията, които са във връзка с изпълнението на Националната програма за превенция на хронични и незаразни болести могат да бъдат направени между 26 ноември и 5 декември 2018г. Изследванията са за рак на гърдата, рак на шийката на матката и рак на дебелото черво и ректума.

Желаещите да се изследват могат да се запишат предварително на тел.: 082/887 351 всеки делничен ден между 07:30 и 16:00ч.

При явяването за преглед записаните получават необходимите документи от Болничната регистратура в Хирургичен блок на УМБАЛ „Канев“ и се насочват към кабинета, в който ще се извърши прегледа им.

В прегледите могат да се включат както здравноосигурени, така и здравно неосигурени лица.

Скрининговото изследване на рак на гърдата включва преглед от хирург и мамография.

Скрининговото изследване на рак на шийката на матката включва гинекологичен преглед и цитологично изследване.

Скрининговото изследване на рак на дебелото черво и ректума включва преглед от хирург и анализ за скрита кръв в изпражненията за рак на дебелото черво.

В скрининга за рак на млечната жлеза и рак на дебелото черво е желателно включването на лица с фамилна обремененост, поради повишен риск от горепосочените онкологични заболявания, а в скрининга за рак на маточната шийка – лица във възрастта на между 40-50 г.

При необходимост в прегледите могат да бъдат включени  и други лица.