Библия, написана на турски с арменска азбука, пазят в Шумен

0
Уникална библия, написана на турски

Уникална библия, написана на турски език с арменска азбука, пазят в университетската библиотека в Шумен. Годината на издаване на книгата съвпада с „арменския геноцид“, когато по време на Първата световна война в Османската империя са убити над 1 млн. арменци. Предполага се, че Библията е била предназначена за откъсната общност арменци – християни, говорещи на турски език. Сред книгите има и богослужебна книга на близо 5 века, както и екзотични библии.

Събирането на фонда стартира със създаване на самото учебно заведение през 70-те години на миналия век. Със своите близо 600 тома тя е втората в страната университетска библиотека, която съхранява толкова голям старопечатен фонд. Най-старата книга, която е тяхно притежание, е на близо 5 века.

„За нас е чест, че притежаваме руска старопечатна книга от 1650 година. Това е Псалтир, книга от Стария завет. Номерацията е била долу, а след 1650 година номерацията е горе. Интересен факт е, че старопечатните книги наследяват от ръкописните традицията буквите да имат числова стойност и страниците се отбелязват с букви“, разказа д-р Йорданка Москова.

Университетската библиотека притежава и други интересни книги. Сред тях са няколко библии с различна графика, но на турски език.

Библиотеката е на разположение не само на студенти от университета в Шумен, но може да бъде посетена и от всеки, заинтересован от книгите и науката.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили