Billa се оттегля от България

0
5571

Това съобщава в „Капитал“. Според изданието, процесът сериозно напредва, има конкретни подадени оферти и реален шанс до два месеца да има договорена сделка. Компаниите, ангажирани с процедурата, предпочитат да отричат или да отказват коментари.

Това е вторият опит на компанията да се освободи от веригите. При първия офертата беше за пакета магазини в България и Румъния. При сегашния опит бизнесът на REWE в България се продава отделно и в пакета влизат само обектите BILLA и PENNY в България – 91 магазина на първата марка, и 49 – на втората. По информация на изданието до крайния срок – 22 март, са подадени две индикативни оферти – от български купувачи.

Финансови резултати на „Билла България“ или „Пени маркет България“ за 2014 г. все още няма. По данни на „Капитал“ за 2013 г. първата верига има 497.3 млн. лв. приходи и 11.54 млн. лв. загуба, а втората – 195 млн. лв. приходи и 24.19 млн. лв. загуба. Според източници от сектора за последната година ситуацията не е особено променена, като се изключи това, че „Билла“ излиза на печалба, докато „по-малката“ компания остава на червено. Оборотът на „Билла“ е около 500 млн. лв., а този на „Пени“ – малко под 200 млн. лв.

По информация от пазара очакваната цена за подобна сделка се очертава около 360 млн. лева.

От гледна точка на REWE с неговите над 50 млрд. евро оборот напускането на пазар с общ обем малко над 10 млрд. лв. не е нито драматично, нито изненадващо решение. В България доходите са ниски, перспективите са неясни, а признаците на стабилизация – несигурни. В същото време е налице висока конкуренцията, посочва вестникът.

По данни на „Капитал“ BILLA е трета по приходи за 2013 г. след Kaufland и Metro, а PENNY – седма.