Бивш директор „пропя“ срещу братя Бобокови

0

Братята Пламен и Атанас Бобокови лично са разпореждали извършването на нарушения при преработката и складирането на опасни отпадъци.

Това е заявил при разпит пред съдия Васил Богданов, който е управлявал завода за преработка на акумулаторни батерии в Монтана. Протоколът от разпита, който е продължил повече от 3 часа, беше разпространен от прокуратурата и може да бъде видян ТУК.

Богданов е един от обвиняемите по делото с опасните отпадъци,  срещу бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков и братя Бобокови.  Специализираният съд го остави под „домашен арест“.

На 2-ри юни, при разпит пред съдия, той е разказал, че до лятото на 2013-а година опасните отпадъци от производството са се изнасяли в Германия. На един по-късен етап – през 2013 г. или 2014 г., в България са се появили дружества, които изненадващо получили право да третират подобни опасни отпадъци. С появата на тези фирми започнали затрудненията в издаването на разрешителни, за транспорт и депониране на отпадъци към Германия.

Според Богданов започнали да предават опасния отпадък първо на фирма в Лом, която се оказало, че само го складира. След това се появила нова фирма в Плевен, която декларирала, че има подкрепа от кмета на града и от областния управител и започнала да го изкупува. Според него, тази фирма също нямала капацитет за преработка.

Според Богданов, фирмата се била уредила с нужните документи благодарение на познанството на единия от братята Бобокови със зам.-министър на екологията.

Богданов твърди още, че по същия начин в края на 2019-а година плевенската фирма получила разрешение за внос на полиетиленов отпадък от Италия, въпреки че у нас няма технология за преработката му.

Когато Богданов решил да се премести в конкурентна фирма, бил заплашен от Атанас Бобоков и се обърнал за помощ към брат му Пламен, но получил СМС, че е вършил престъпни работи, докато е работил за тях, вероятно заради започнали проверки.

Протоколът от публично съдебно заседание се публикува по реда на чл.198 от НПК с разрешение на наблюдаващите прокурори от Специализираната прокуратура.

зарядни станции за електромобили