Бизнес и синдикати се скараха за минималната работна заплата

0
Снимка: Pixabay

Минималната работна заплата стана повод за скандал между представители на бизнеса и синдикатите на среща при социалния министър Гълъб Донев. Тя бе свикана по спешност, за да се обсъдят мерки за подпомагане на бизнеса в кризата. Срещата обаче приключи бързо и със скандал.

Работодателите са били ядосани от искането на синдикатите от 1 януари догодина минималната работна заплата да се повиши до 764 лв. Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев по време на срещата не е имало нормален диалог. Затова работодателите напуснали.

„Имаше поведение от страна на синдикатите, което не може да го окачествим като диалог и търсене на решение. И понеже никой не е дошъл тук да бъде овикван, работодателите си тръгнаха. Нямаше конструктивен разговор. Ние се борим за по-висока средна работна заплата, ние искаме да има ръст в икономиката, искаме бюджетните политики да способстват за това“, каза той.

В отговор председателят на КНСБ Пламен Димитров се закани да призове на протест всички 500 хил. души, които работят за 650 лв. в момента. Ако бизнесът не увеличи възнагражденията, няма откъде да намери кадри, подчерта той.

„Тия приказки са приказки за наивници.Няма вече хора и тия 500 000 души които са на минимална работна заплата го казват ясно -няма да работят на тези пари.Няма да има такива просто и бизнеса не ще се оплаква повече ми не знам какво ще прави повече“, заяви той.

Александър Загоров от „Подкрепа“ пък каза, че Велев заявил, че при сегашните нива на производства 650 лв. са висока минимална заплата. След това изказване започнал скандалът.