Бизнесът иска замразяване на минималната работна заплата

0
Средната месечна

Да не се увеличава минималната работна заплата и през 2021. Това искат от Асоциацията на индустриалния капитал в България и други работотдателски оргазнизации.

Минималната заплата трябва да се вдигне с 40 лева от 1-и януари догодина и да достигне 650 лв.

Председателят на АИКБ Васил Велев заяви в телевизионно интервю за Нова тв, че искането им е въпрос на икономическа логика.

Ръстът с близо 10% на минималната работна заплата тази година е направен при прогнози, че нивото на Брутния вътрешен продукт на страната ще има увеличение до края на 2021 с поне 3%. Заради кризата обаче нивото му се е понижило с близо 8.5%. Като причина от БНБ посочиха големият спад в частното потребление, в инвестициите и негативния нетен износ.

По думите на председателя на АИКБ, когато има ръст на безработицата, както в момента, е разумно минималната работна заплата да не се увеличава, за да могат да бъдат наемани по-лесно безработните и нискоквалифицираните кадри. Според него, ако се замрази МРЗ, ще се помогне на 100 000 души, които в момента са на пазара на труда.

От Синдикалните организации пък не са съгласни минимумът на заплатата да се обвързва с потреблението. Според икономиста Любослав Костов от КНСБ при криза трудът е най-ощетеният. „Ако трябва да орязваме някакви разходи, то винаги са тези за труд.

Най-добрата агенция за подбор на персонал