Бизнесът в Русе – без интерес към професионалното образование

1
2202

Това стана ясно по време на заседанието на областната комисия по образование. По думите на началника на Регионалния инспекторат по образование Димитър Райнов, това е една от основните причини училищата да заявяват „широк профил“ паралелки, за да си осигурят необходимия им брой ученици.

Според Райнов основният проблем на системата на средното образование е професионалната ориентация на учениците. Родителите на седмокласниците и осмокласниците все още предпочитали профилираните паралелки пред тези, които обучават в професия.

Друг сериозен проблем е, че по-малко от половината завършващи основно образование ученици в Русенско ще кандидатстват в профилирани гимназии. По думите на Райнов, очакванията са тази година средното си образование да завършат 1707 ученици. Не повече от 41 процента от тях обаче ще продължат да учат „по-нагоре“. Най-често срещаните причини, поради които децата не продължават образованието си според него са семейни или миграционни.

37 паралелки  след седми клас ще бъдат разкрити в Русенско за учебната 2014-2015 г., стана ясно още по време на заседанието.  20 ще са профилирани, а останалите 17 – професионални. След основно образование в област Русе се предвижда да има 42 паралелки. Постъпили са и 7 предложения от професионални гимназии за защитени професии.

За бъдещите деветокласници пък ще бъдат разкрити общо 29 професионални паралелки, 10 профилирани и 2 непрофилирани паралелки в средните общообразователни училища и професионалните гимназии.

1 коментар

  1. Каквато държавата, такъв и бизнесът. Дори още по-зле. Само реват за субсидии, а иначе не си мърдат пръста да направят нещо за работниците си. Карат последни модели автомобили, а работниците – с африкански заплати. След време ще останат само циганите да им работят.