Бизнесът в Силистра на нож след забраната тирове да минават през града

0
Снимка: БГНЕС

Представители на бизнеса от Североизточна България, търгуващи основно с чужбина, протестираха в Силистра. Причината е забраната тировете, които пътуват за Румъния, да минават през града.

Протестиращите заявиха, че новият начин на преминаване в северната ни съседка ги принуждава да чакат на огромни опашки и носи загуба на време и пари за бизнеса.

„11 милиона евро имах оборот, тази година няма 2 милиона. Всички шофьори дадоха молбата, заминаха на борсата. Преди пресичахме границата за един час и за час – час и половина си реализирахме продукцията, а сега отнема повече от 24 часа“, разказа Угур Бату.

За да покажат какво се случва с тяхната стока когато трябва да пътуват по-дълги разстояния производители изсипаха плодове и зеленчуци пред сградата областната управа.

Предложението на бизнеса е сухоземната граница да ползват местните и европейски превозвачи. За транзитно преминаващите камиони, да остане единствено преминаването през фериботния терминал.

„Поради затваряне на КПП Силистра за товарни автомобили, ние загубихме един пазар, който беше на територията на Република Румъния. Сега, за да превозим транспорт, който е на 20 километра в Румъния, ние трябва да преминем от порядъка на 400 километра“, заяви Димитър Димитров.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа