Бизнесмен от Русе осъди НАП за теча на лични данни

0

Русенският бизнесмен осъди Националната агенция по приходите заради изтичане на личните му данни при хакерската атака срещу базата данни на Агенцията през юли миналата година.

Собственикът на Нетуоркс – Свилен Максимов е един от над 6-те милиона българи, чиито лични данни – имена, адреси, ЕГН-та, телефони, лични адреси , информация за контакти и сметки, на 15 юли 2019г., бяха незаконно разгласени.

Максимов е собственик на няколко дружества. Искът му към НАП за символичната сума от 1 лв. за нанасяне на неимуществени вреди. С решение от 20 юли Русенският съд осъжда Агенцията за незаконосъобразно бездействие, изразяващо се в неизпълнение в достатъчна степен на задължението си, да опазва данните на гражданите. Съдът признава още, че НАП не е приложила подходящи технически и организационни мерки.

По случая с източването на лични данни са обвинени трима души – собственикът на ТАД груп Иван Тодоров, изпълнителният директор на фирмата на Тодоров и служителят Кристиян Бойков.

Припомняме, че заради “ теча“ на информация Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) глоби Националната агенция по приходите с 5.1 млн. лв. като по закон глобата можеше да достигне до 20 млн. лв. С решението си КЗЛД счете, че наложената санкция е достатъчна.