Благодатния огън озарява първо Русе

0
22
Благодатният огън ще пристигне в Русенската епархия

Причината е, че и тази година благодатният огън ще пристигне в Русенската епархия през Дунав мост.  Близостта на Русе с румънската столица гарантира, че запаленият в Йерусалим огън ще пристигне навреме за празничното богослужение. Като една от най-големите, делегацията на северната ни съседка ще бъде сред първите, които ще излетят от Ерусалим, непосредствено след делегациите на Гърция и Русия, каза Негово Високо преосвещенство Русенският митрополит Наум.

Преди няколко години даже имаше случай, когато заради транспорта Благодатният огън пристигна в Русе след Великденската нощ . Благодарение на доброто сътрудничество с Гюргевската епископия и с благословията на Гюргевския епископ русенските свещеници вече носят огъня от Румъния.

giurgiu_blagodaten_ogan832Специална делегация от Русенската митрополия ще получи Благодатния огън в православната църква в Гюргево, където той ще бъде пренесен от Букурещ.

Очаква се Благодатният огън да пристигне пред катедралния храм „Св. Троица“ около 21 часа. Освен от местния клир, той ще бъде посрещнат от свещеници от епархиите Разград, Попово, Тутракан и Бяла, които ще го транспортират до олтарите на своите църкви.

Вечерня с Василиева света литургия и Полунощница ще бъде отслужена от митрополит Наум преди настъпването на Възкресение Христово.

 Благодатният огън се смята за едно от чудесата на православното християнство. Всяка година на Гроба Господен и улиците в близост до него се стичат хиляди поклонници, за да станат свидетели на слизането на Благодатния огън, който се появява в отговор на молитвите на хилядите вярващи. Храмът е построен през ІV столетие на мястото, където е завършил земният път на Исус Христос.