Близо 10 000 ловци против забраната на груповия свински лов, готвят нов протест

0
376
Близо 10 000 ловци

Близо 10 000 ловци от 9 дружества в Североизточна България настояват за отмяна на забраната на груповия свински лов. Те са изготвили протестна декларация, която са изпратили до земеделския министър Румен Порожанов.

„Прилагането на забраните от въпросната заповед ще доведе до концентрация на популацията на дива свиня в един тесен участък около река Дунав. С наближаване на брачния период на дивата свиня, това още повече ще засили миграцията през реката в двете посоки. Именно тогава вероятността от разпространението на АЧС в нашата страна нараства значително“, пише в декларацията на ловците. Ако съображенията им не бъдат взети под внимание и не бъдат предприети съответни действия, ловците ще продължат протестните си действия на Дунав мост край Русе на 04.10.2018 г. от 12:00 часа, а също така и в София, в зависимост от действията на министъра.

И според ловците, и според собствениците и управителите на големите свинекомплекси в Русенско и Добричко, с тази министерска заповед вместо да ограничи популацията на диви прасета, ще се получи обратен ефект. Още повече, че през последните няколко години броят на дивите свине, по неофициална информация, е нараснал 4 пъти. Това коства и големи загуби на земеделските производители.

Като проблем за поява на африканската чума в декларацията се посочва и нерегламентираното отглеждане на прасета в селските дворове, в разрез със законовите изисквания.