Близо 100 ретро-автомобила на парада в Русе

0
Близо 100 ретро-автомобила

Близо 100 ретро-автомобила се включиха в третото издание на Парада на ретро автомобили и мотоциклети в Русе.

Автомобилите, които са изложени са от почти всички по-известни марки и са създадени в периода между 1920 -1987 година. Специално за Парада в Русе пристигна и автомобил от музея на Форд Мото Пфое в София.

Преди да се подредят на Общинския паркинг до сградата на НАП, старите возила, собственост на любители от България и Румъния, преминаха по русенските улици, след което през целия ден бяха на разположение на публиката, която не пропусна да си направи снимки за спомен. Сред показаните возила се открояваха „Мерцедес“ и „Студебейкър“ от 1927 година, а специално за парада от музея на „Форд“ бе изпратен реставриран автомобил от 1930 г. Не липсваха и моделите масовите по времето на соц-а „Трабант“, Москвич“, „Дачия 1300“, както и култовите преди години мотоциклети „Балкан“, AVO и MZ. От Русенския университет „Ангел Кънчев” пък показаха своите екологични автомобили на бъдещето.

Собствениците на колите разказаха интересни истории – някои от редките автомобили са спасени от бунището, където са били изхвърлени за скрап, други се предават от баща на син в семейството няколко десетилетия. Всички са единодушни, че удоволствието да седнеш зад волана на такава кола не може да се сравни с нищо друго. Хобито е скъпо, но си струва да го практикуваш.

За доброто настроение на участниците и гостите се погрижиха  танцьорите от Школа за суинг танци „Линдихоп Русе“ към Гейм спорт център и солисти от вокална група „Слънце“ при Общински детски център за култура и изкуство в Русе.

Организатор на събитието е фондация „Русе – град на свободния дух“, а патрон на събитието е кметът Пламен Стоилов.

Парадът се реализира и с подкрепата на Община Русе, ОП „Русе арт”, СЗ „КООРС”, ОП „Комунални дейности”, Пътна полиция към ОДМВР – Русе и фирмите, „Нетуоркс България, „Ес Транс“, „Витте аутомотив“, ”Хоби кар”, „Ауто хит“ и  „Кауфланд”-Русе.