Близо 17 млн.лв. за преобразяване на кея

0
35
главните архитекти

Община Русе ще получи близо 17 млн.лв. безвъзмездна помощ от държавата, с които да бъде извършено преобразяване кея по река Дунав.

Близо 17 млн.лв.Това съобщиха от общинската администрация. Средствата в размер на 16 860 657, 16 лв. са по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Договорът за безвъзмездно финансиране на проект „Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих“  е подписан от кмета Пламен Стоилов в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Ruse_keya-proekt01Това е един от мащабните инфраструктурни проекти по инвестиционната програма на Община Русе. Реализацията му ще доведе до рехабилитация на пешеходните зони по четири улици, които ще свързват централната градска част с Кея – “Райко Даскалов”, “Баба Тонка”, “Църковна независимост” и “Славянска”. Те ще имат същата визия като главната улица “Александровска”, така че централната градска част да придобие съвсем нов идентичен облик.

По проекта ще бъде изградена зона за обществен отдих в района на ж.п-прелеза на Речна гара до ул. „Мостова“. Ще стартира и дългоочакваният ремонт на част от Парка на младежта, заедно с пространството покрай реката и любимия на русенци и гостите на града Розариум.

„Нямаме никакви притеснения по отношение на инвестиционната програма на Община Русе, по която Русе има гарантирани 56 млн. лева“, заяви кметът Пламен Стоилов. Той допълни, че във всички райони, където се прави нова инфраструктура, основният  принцип е Русе да си остане зелен град с красиви паркове и градини, които въпреки че се поддържат много трудно, радват русенци.