Близо 600 русенци се ваксинираха по Великден

0

Близо 600 души са преминали през „зелените коридори“ за ваксинация, които бяха отворени по време на великденските празници в Русенска област.

Това показват предварителните данни на Регионалната здравна инспекция. Засилен интерес и към „зеления коридор“ на 4 май отчитат от Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков“ в Русе. От лечебното заведение споделят, че чакащи хора е имало още от 7 часа сутринта, но въпреки това не се е стигнало до напрежение или конфликтни ситуации. Стигнало се до удължаване на работното време на кабинета за имунизации. По техни данни първа доза от ваксината на „Пфайзер“/ „Бионтех“ са получили около 240 души. От там информират още, че се е съблюдавало спазването и на противоепидемичните мерки – носене на маски и спазване на необходимата дистанция.

Възможност за имунизиране без предварително записан час по време на празниците беше осигурена в рамките на четири дни, от които два в Русе и два в Бяла. Всеки можеше свободно да избира между два вида ваксини – иРНК или векторна. Окончателната информация за броя на поставените ваксини и в другите специализирани имунизационни кабинети ще стане ясна днес.

През следващите почивни дни ще работят общо седем специализирани имунизационни кабинета, но с различен график, който е достъпен на уебсайта на РЗИ: https://www.rzi-ruse.com/. Навсякъде ще се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, реимунизация, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци. До момента в областта са извършени 20639 имунизации, като повторна доза са получили 4936 лица, което означава, че при тях имунизационният процес е приключил.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили