Блок в Тутракан потъна с 40 сантиметра

0
Снимка: БНТ

Жилищният блок „Възход“ е потънал с около 40 см. и се е наклонил опасно заради проблем с канализацията, съобщи БНТ. В резултат голяма част от жителите му са се уплашили и са избягали при роднини, приятели или по селата.

Проблемите на блока са отдавна, но са се задълбочили през последните месеци, разказват живеещи там. В осеметажната сграда в момента живеят около 100-150 души. Шестте й входа са полунаселени, като най-лошо е положението във вход „Е“, където има около 5 обитаеми апартамента. За да намалят риска, хората от блока са организирали воден режим. Основните се подкопават от водата, а освен това има и подпочвени води. Наклонът вече е видим и в част от апартаментите, спрени са и някои асансьори.

Пропадането е започнало през юни, разказа Славейко Йорданов.

„За няколко дни двата входа пропаднаха с около 30 см, народът се изплаши, изнесе се от блока. Една част след около месец – месец и половина се върнаха. Другите си останаха там, където си бяха – при деца, роднини, по селата“, твърди той.

Няколко дни по-късно кметът Димитър Стефанов изпраща експерти по строителство на оглед. Задачата им е да дадат предписание за укрепване. Те установяват, че има деформации, които са започнали още при строителството на зданието.

„Имаме над 30 см пропадане и имаме отклонение по вертикала над 25 см. Разбира се, че е опасна сградата при тези деформационни процеси. На 30 ноември междуведомствената комисия гласува средства на стойност близо 740 000 лв., с които да бъде укрепен жилищният блок“, обясни кметът. Според него работата по укрепването се бави заради процедурите по обществени поръчки.