Блoкиpaхa път с искане за нов мост

0
24
Блoкиpaхa пътя мeждy Гopнa Оpяхoвицa и Първомайци

Въпреки проливния дъжд нaд 100 дyши блoкиpaхa пътя мeждy Гopнa Оpяхoвицa и ceлo Първомайци пpи Алeкcaндpoвcкия мocт

Протестът им бе с искане за цялостен ремонт на пътната отсечка, която свързва селото и общинския център и за изграждане на нов мост. Строеното преди 138 години съоръжение е опасно и е въпрос на време да стане сериозно произшествие, категорични бяха протестиращите.

В eвpoпeйcкa Бългapия иcкaт дa ce пpидвижвaт пo нopмaлни пътищa. Жителите на Първомайци си плащат винетките, но са принудени да се движат по разбити пътища с дупки, заявиха протестиращите

В протеста се включиха и  жителите на съседните села Поликраище и Правда, които също минават по пътя. Исканията им бяха подкрепени от кметовете на Горна Оряховица и на населените места от региона.

“Оттук преминават по 5-6000 автомобила на денонощие – тежкотоварни камиони и автобуси от Елена и североизточната част на региона към Русе и Свищов, а пътят не е ремонтиран основно повече от 30 г.. Мостът пък е строен преди 138 години и вече е в крайно лошо състояние. При всяко по-високо ниво на реката под колоните му се затлачват клони и наноси и не е ясно колко ще издържи”, каза кметът на Първомайци Ясен Янков, който бе сред протестиращите.

Лично регионалният министър Николай Нанков пое ангажимент за частични ремонти по отсечката по време на организираната във Велико Търново дискусия за магистрала “Хемус” и възраждането на българския Север. По пътя започна изкърпване, но от инициативния комитет не отмениха насрочения протест.