Болнична асоциация иска неваксинираните да си плащат лечението

0
Снимка: Usnplash

Неваксинираните пациенти да си плащат сами лечението. За това настояват в становище до здравното министерство от Българската болнична асоциация.

„При положение, че пациентите имат свободен и безплатен достъп до ваксини у нас, и след като данните от цял свят показват, че над 91% от постъпилите в болница не са ваксинирани, считаме, че е време да дадем ясен сигнал, че неваксинираните пациенти „струват“ на всички ни висока цена. Тази висока цена има не само финансово изражение, а включва и изтощение на медицинския персонал и усложняване на проблема с недостига на кадри“, обясняват от асоциацията.

Кунчев: Неваксинираните да си плащат лечението на Covid-19

Тази идея не се лансира за първи път. През лятото главният здравен инспектор Ангел Кунчев също заяви, подкрепя подобна практика.

„Аз съм привърженик на американския модел – хората, които са отказали да се ваксинират, да заплатят за лечението си“, заяви той тогава.

Сега от асоциацията предлагат промени в наредба, с които да се позволи на болниците да получават такъв тип плащания. Друг вариант министерството да определи сума за доплащане. Според тях от подобни плащания трябва да бъдат освободени хората, които не могат да се ваксинират по медицински причини.