Болницата в Попово е на предела на възможностите си

0

Болницата в Попово е на предела на възможностите си.

Освен, че лекуват заразени с коронавирус, в специабно отделение, остан алите отделения също са пълни, а персонал няма.

В Ковид отделението в момента има 13 заразени с коронавирус.Диагностицирани с covid са и двама лекари и три медицински сестри.

Детското отделение също е препълнено, тъй като има много деца са с вируси по това време от годината.

Тъй като положението във всички болници е подобно, медицински персонал няма от къде да дойде. Болницата  търси невролог, тъй като последният е починал.

Като „трагично“ определят работещите в здравното заведение положението в него.

По думите  им се налагало да работят по 24 часа в денонощието и го правели заради дадената клетва, въпреки личния страх за здравето им и това на техните близки.

Лекари и сестри липсват  практически във отделения на болницата в Попово.

По-голямата част са в пенсионна възраст и всеки момент могат да решат да се оттеглят.

Д-р Йовчо Яков обаче  е категоричен, че освен Ковид има и други болести, които трябва да се лекуват. „Ние сякаш позабравихме последните 2 месеца, че има много хронични заболявания, има инсулти“,  каза той.

Проблемът с кадрите голям, казва директорът на болницата, според който е наложително спешно държавата да вземе мерки. Младите бягат в чужбина или в големите градове, в малките никой не остава. До 2-3 години проблемът ще стане невъзможен за решаване, казват още старите лекари в Попово.

Недостигът с Ковид леглата в болницата в Поповов вече е решен, на етапа. С разрешение на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, болничните ковид легла са  увеличени с 10. Въпреки това, там не може да се приеме дори и още един заразен, тъй като персоналът е недостатъчен, казват от болницата.