Борисов: На руснаците съм казал: Няма да шпионствате в България

0

„Няма да шпионствате в България“. Това е казал премиерът в оставка Бойко Борисов на руски представители, заяви той в четвъртък сутринта. Поводът за изявлението му бе съобщението на прокуратурата от предния ден, че офицери на ГРУ са заподозрени за взривове във военни складове у нас. В тях е била съхранявана продукция на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Според разследващите експлозиите са предизвикани, за да се унищожат боеприпаси, предназначени за износ в Украйна и Грузия.

Прокуратурата обяви подозренията си, след като чешките власти изгониха 18 руски дипломати и заявиха, че ГРУ вероятно стои зад взривовете във военни складове в с. Върбетице през 2014 г. Там също е съхранявана продукция на Гебрев.

Четири взрива във военни складове са извършени от руснаци, обяви прокуратурата

Според премиера българските служби работели отдавна по казуса. При един от взривовете дори изгорели и събраните доказателства в последващ пожар. Премиерът обясни, че той бил изключително професионално предизвикан.

В четвъртък Борисов разпореди на външния министър Екатерина Захариева да се срещне с руския посланик у нас Елена Митрофанова. Премиерът заяви, че трябва да се реагира, което вероятно значи изгонване на още руски дипломати.

Борисов коментира, че руските туристи са добре дошли у нас. Държавата пък може да пренася газ през българските тръби. Шпионство обаче не можело да има.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили