Боршош бе оправдан по всички обвинения

0
Pixabay

Бившият шеф на НДК Мирослав Боршош бе изцяло оправдан по обвиненията за безстопанственост, повдигнати му от прокуратурата. Съдията по делото Стефан Милев дори заяви, че си е загубил времето да ги изследва. За обвинението за длъжностно присвояване дори каза: „По-добре е да замълчим от уважение към правото“.

За виновен обаче бе признат някогашният заместник на Боршош Валентин Кръстев за това, че е заплашил служители и ги е принудил да подпишат документ, с който е било променено класирането на фирми, участвали в обществена поръчка на НДК. Той бе наказан с три години условно.

Боршош бе обвинен в безстопанственост за множество сделки, сред които договори с адвокатско дружество, договори за лизинг на автомобили, за медийни услуги, за паспортизация на сградата и на НДК и други. Той пое ръководството на конгресния център преди дворецът да приеме домакинството на българското европредседателство през 2018 г. Тогава бяха похарчени милиони за ремонти на сградата.

Нито едно от обвиненията обаче не бе прието от съдия Милев. По повод твърдяното от прокуратурата нецелево разходване на 3,4 млн. лв. магистратът каза, че изследването му е било загуба на време. За договорите за лизинг на колите съдията коментира, че прокураутрата ту твърди, че имало нужда от тях, ту, че няма. Друго обвинение срещу Боршош бе, че е наел адвокатско дружество, въпреки че НДК е имал щатни юрисконсулти. По този повод съдията коментира, че принципно забрана за подобно нещо няма. А ако се иска Боршош да носи наказателна отговорност, това би значело половината българско правителство да влезе в затвора, защото това е масова практика.

Присъдата не е окончателна и може да се обжалва пред горната инстанция.

Най-добрата агенция за подбор на персонал