Британският вариант увеличава случаите на коронавирус, няма натиск върху болниците

0
Снимка: Unsplash

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаването на заболеваемостта се дължи на британския вариант на COVID-19. Това бе заявено от представители на Националния оперативен щаб по време на среща с премиера Бойко Борисов.

За последното денонощие у нас са ваксинирани над 20 хил. Едновременно с това обаче се отчитат и над 2400 нови случая.

3.5 пъти повече заразени с COVID-19, отколкото излекувани в Русенско

„Този вариант се оказа много по-лесно предаващ се и много по-лесно заразява хората. В България все още не е доказан нито бразилският, нито южноафриканският щам, доказва се само британският“, обясни шефът на центъра по паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Случаите вероятно ще продължат да се увеличават в следващите седмици, обясни главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него сегашният ръст не се дължи на отварянето на заведенията, а на новия вариант на вируса.

Според здравния министър Костадин Ангелов към момента ситуацията е под контрол.

„Очакваме новите дози ваксина в България, с които ще задоволим потребностите на българските граждани и ще увеличим хода на ваксинацията в страната“, подчерта той.

Нов ръст на заразените с COVID-19

„В момента сме в третата решителна битка и вълна на коронавируса. Здравната ни система е подготвена за плавното покачване на случаите, което отчитаме. Но разчитаме на самосъзнанието, на личния избор и усещането за свобода на българите. Личната отговорност е тази, която ще предпази гражданите“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Най-добрата агенция за подбор на персонал