БСП иска Борисов да бъде глобен, ползвал държавен ресурс в кампанията

0

БСП сезира ЦИК, СЕМ и европейски институции за поведението на министър-председателя Бойко Борисов в предизборната кампания, обявиха на брифинг от партията.

Те настояват Борисов да бъде санкциониран, защото използва държавен ресурс за предизборната си кампания. Повод за жалба на социалистите в Централната избирателна комисия са обиколките на Борисов в страната в последните три дни, които по техни думи се правят с публичен ресурс.

Социалистите посочиха, че макар да е първият администратор на държавата, Борисов е и кандидат за депутат и следва да спазва законите по време на предизборната кампания.

„Използвайки държавния ресурс и обществените средства министър-председателят прави своята предизборна кампания“, заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов, който е и водач на листата в 23 МИР-София.

Според Изборния кодекс Борисов не е длъжен да излиза в отпуск по време на кампанията. Санкцията за ползване на държавен ресурс и автомобили обаче е от 3 до 15 хил. лв.

В отговор правосъдният министър и кандидат за депутат от ГЕРБ Десислава Ахладова обяви, че премиерът не раздава пари от джипа, тъй като решения за отпускане на финансиране се вземат от Министерския съвет.