БСП решава днес връща ли мандата и отиваме на избори 

0

Изпълнителното бюро на БСП се събира днес. Социалистите ще обсъдят преговорите за съставяне на кабинет с третия проучвателен мандат.  

Преди седмица „БСП за България“ започна преговорите за съставянето на кабинет в рамките на настоящото Народно събрание. В петък обаче лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че партията му няма да продължи участието си в консултациите. Поводът за това решение е среща на парламентарната група на „Демократичната България“ (ДБ), в която Христо Иванов анализира пред колегите си как протичат преговорите за кабинет. Видео от разговорът на ДБ бе излъчен на живо в публичното пространство. 

В своето обръщение Трифонов каза, че партията му няма да подкрепи нов кабинет и не се страхува от предсрочни избори. Съпредседателят на „Демократична България“ да поиска прошка от „Има такъв народ“ – заяви пък Ива Митева. След това да се преценява може ли нещо да се оправи на фона на изтеклия запис, който ИТН разтълкува като преговори зад гърба им. 

БСП и ДБ смятат, че има много кризи за решаване и не трябва да се прибързва с решението да се отива към избори. Премиерът в оставка и съпредседател на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков заяви, че няма опция Слави Трифонов да е техен партньор отново.В телевизионно интервю Корнелия Нинова съобщи, че „мандалото за ИТН хлопна“, и че преговорите с формацията на Трифонов приключват. 

Опозицията от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ настояват, че президентът трябва да свика нови парламентарни избори. 

Относно процедурата по връщането на третия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство пред журналисти в събота президентът Румен Радев коментира, че БСП следва да изпълни мандата в съответствие с Конституцията и тълкувателното решение на Конституционния съд. 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук