БЦЖ ваксина във Великобритания за работещи на първа линия

0

Великобритания започва да поставя БЦЖ ваксина на служителите от първа линия в борбата с коронавирусната инфекция, съобщи БНТ. Целта е да се види ефективността ѝ срещу COVID-19.

Страната е част от мащабно проучване на препарата – смятан за един от най-чистите и ефикасни в медицината и поставян на 120 милиона бебета в света годишно.

Според проф. Джон Кембъл от Университета на Екзитър, „това е отговор на настоящата корона-пандемия“, като изразява надежда, че „може би именно БЦЖ ваксината би могла да ни спечели много, много ценно време, да запази здравеопазването и глобалната икономика, както и да предпази хората и семействата в риск“.

В изследването, започнало през април в Австралия, участват още Нидерландия, Испания и Бразилия. А втората пандемична вълна продължава.

Ваксината БЦЖ , използвана за предпазване от туберкулоза, предизвиква широк имунен отговор и е доказано, че предпазва от зараза или тежко заболяване с други респираторни патогени.

„Доказано е, че БЦЖ ваксината повишава общия имунитета, което може да предложи известна защита срещу COVID-19“, казва професор Джон Кембъл от университета на Ексетър.

Второ  потвърждение  за ефекта на БЦЖ ваксината направи професорката по имунология, автор на стотици научни трудове, довели до 6 патента за лекарства и ваксини – Майда Гюрсел, понастоящем ръководител на ресорния факултет в Близкоизточния технически университет в Анкара, Турция.

Според доклад от изследването й върху БЦЖ и въздействието на ваксината, прилагана глобално от 1921 г. насам, върху разпространението и смъртността от новия коронавирус, „убождането  в рамото“ може да се превърне във временен спасителен план от заразата, убила над 1 милион души  досега за 8 месеца.

Данните на проф. Гюрсел идват, след като американски медици първи публикуваха данни за огромните разлики между заболеваемостта от COVID-19 в страни, в които БЦЖ ваксината е задължителна, и там, където тя не се прилага или отдавна е отишла в миналото.
Проф. Гюрсел твърди, че реваксинацията с БЦЖ може да предложи поне временен изход от пандемията, особено предвид късия период защита срещу туберкулоза, която някои от щамовете предлагат.

 

България е единствената страна в Европа, която има пет приема на БЦЖ ваксина: 48 часа след раждането, на 7 месеца, 7 години и 11 години. Реимунизациите се правят след поставянето на проба Манту, която специалистите в западните страни и Русия считат за компроментирана, тъй като дава лъжливи резултати.  Въпреки рекордния брой реимунизации обаче България е на първо място по заболели от туберкулоза в Европа.

Важно е да се знае, че ефективността на БЦЖ ваксина не е 100 процентова. Реално в различните краища на света се установява различен процент на ефективност и защита от развитието на туберкулоза, като той варира от 50-60 до 80% (във Великобритания).
Този факт се определя от:генетичните разлики в населението, промените в околната среда, наличието на други видове патогенни бактерии в средата, бактериални инфекции, избора на среда за растеж, чистотата на използваните ваксини,
както и значителните генетични разлики в щамовете култивирани туберкулозни бактерии.
Точната продължителност на действие на ваксината не е съвсем известна. Има данни, сочещи, че този срок може да варира от 15 до дори 60 години, като обаче ефективността значително намалява. Като средна продължителност на действие на ваксината се приема 10 години.

БЦЖ имунотерапия се прилага  също и като първично и адювантно лечение за стимулиране на имунната система на пациентите, като целта е организмът сам да се справи с унищожаването на раковите клетки, както и да се ограничи разпространението им и да се удължи животът на пациента.

От края на 1980-та година БЦЖ ваксината се използва като имунотерапия при повърхностни форми на рак на пикочния мехур.

Междувременно  днес вицепрезидентът на страната Майк Пенс е съобщил, че няколко ваксини за коронавирус може да са готови за употреба в САЩ до края на тази година.

Съобщението е на ТАСС.

„Наблюдаваме нарастване на броя на коронавирусните инфекции в страните от Централна Европа. Това е световна пандемия“, е казал Пенс. „Не можем да кажем, че всичко е приключило, докато не получим безопасна и ефективна ваксина“, допълни той. „В момента вървим към една или повече безопасни ваксини срещу коронавирус до края на тази година“, каза американският вицепрезидент, цитиран от БГНЕС.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили