„Булмаркет ДМ“ оборва официалните експертизи по делото „Хитрино“

0
"Булмаркет ДМ"

„Булмаркет ДМ“, фирмата собственик на взривилите се при инцидента край с. Хитрино цистерни ще представи днес пред съда резултати  от технически експертизи, свързани с влаковата експлозия през 2016  година, съобщиха от фирмата.

Анализите са направени от чужди  специалисти, очаква се чрез тях да бъдат оборени официалните експертизи по делото,  според които причината за трагичния инцидент е високата скорост, с която се е  движила композицията.

Експертизата на чуждестранните вещи лица инж. Лука Пъиш – експерт по железопътна техника към Министерството на правосъдието в Румъния и екип специалисти от Института по железопътна техника в Берлин, доказва, че повреда на стрелката, която разделя коловозите е истинската причина за инцидента.

Установени са и данни, че след изтичане на пропилена от цистерната дежурните енергодиспечери са подали електричество в контактната мрежа, с което са предизвикани волтови дъги, които е много вероятно да са причинили взрива.

В обвинението е посочено, че товарният влак е навлязъл в  гара Хитрино със 78 км в час при разрешени 40. Това е довело до дерайлирането на вагоните, изтичането на газ пропилен и последвалата експозиция, при която  загинаха 7 души, а повече от 30 души пострадаха. Обвинени за това са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков. Изследването е показало, че високата скорост може да бъде обстоятелство за дерайлирането на влака, което да доведе до смъртта на седем души, но не е достатъчно да причини трагедията.

Делото срещу тях се гледа по съкратеното производство. Следващите заседания на Шуменския окръжен съд са на  21, 22 и 30 март и на 16, 17 и 19 април. Още шест дати са определени и за май. На тези заседания ще продължат да се представят видеоматериали, иззети от охранителни камери на обекти в Хитрино, записи с дрон на национални телевизии, аудио записи на дежурните на жп гарата и снимки от  местопроизшествието. Общата продължителност само на видеозаписите е над 24 часа.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили