Бюджетът – в полза на цялото общество, а не на паразитиращи социални слоеве

0

За това настояват в отворено писмо до премиера Пламен Орешарски от базирания в Русе Център за демографска политика.

Според членовете на Центъра, в актуализирания държавен бюджет трябва да се заделят 75 млн. лева за реални мерки, с които да се преодолее демографската катастрофа. По думите на зам.-председателя му проф. Петър Иванов, за целта могат да се използват парите, предвидени за реклама за цифровизацията на телевизионния ефир, от проекта за туристическо лого, което се оказа че е копирано от туркменистанския проект, както и част от средствата за СРС.

От ЦДП предлагат в държавния бюджет да има и специално перо, което да касае необходими средства за противодействие на демографската катастрофа и на регионализма.

„От актуализацията на бюджета трябва да има полза цялото общество, а не само определени региони и определени слоеве“, каза още проф. Иванов. Според него, актуализираният бюджет на практика лишава голяма част от сравнително бедната част на българския етнос  от подкрепа, за сметка на други, маргинализирали се етнически общества. Той обърна внимание и върху парадоксалните явления, малолетни циганки да получават детски надбавки за отглеждане на собствените си 1-2-3 деца и в същото време родителите й пък да получават помощи за тяхното отглеждане и възпитание.

Недопустим е и наложилият се през последните 30-ина години регионален протекционизъм, вниманието да е насочено единствено към столицата и няколко любими на управляващите селища, за сметка на интересите, благоденствието и здравето на хората в останалите региони, подчерта още проф. Иванов. В подкрепа на думите си той посочи, че „средният“ софиянец получава близо 400 лв. повече от „средния“ жител на Разград. В резултат на такива „дребни“ разлики, смъртността в северозападния регион е в пъти по-висока от тази в столицата, каза още проф. Петър Иванов.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук