Бюджет 2018 влиза на второ четене в парламента

0
54
Бюджет 2018 влиза на второ четене

Бюджет 2018 влиза на второ четене в парламента. Според направените изчисления се предвижда ръст от около 4%, дефицит от 1% и нов дълг от 1 милиард лева. Заложена е минимална работна заплата от 510 лева. Повече пари за образование, сигурност и социални политики. Заложените приходи на Здравната каса за 2018-та са около 3 милиарда и 860 милиона, което означава увеличение с над 400 милиона.

Сумите предполагат разгорещени дебати в Парламента. За сектор “Сигурност” са заделени 100 милиона лева повече за заплати в армията и още 55 милиона лева за възнагражденията на полицаите. Те ще се увеличат с около 5%. За социалната сфера и здравеопазването се отделят общо над 1 милиард лева повече.

Депутатите ще гласуват днес окончателните текстове по бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Националния осигурителен институт (НОИ).

Между първо и второ четене народните избраници решиха парите за здраве да се увеличат с 27 млн. лв., които ще се насочат за доболнична и стоматологична помощ. При общественото осигуряване между двете четения на закона, депутатите се отказаха от предложението на правителството осигуровките за земеделските производители да се увеличават драстично.

Веднага след гласуването на бюджета, от БСП предвиждат среща с ДПС. На нея ще решат за корупция в коя сфера да внесат първия вот на недоверие към този кабинет и кога. Освен това от левицата искат да инициират среща на лидерите на всички парламентарни партии, за да бъде направена оценка на прехода и промени в Конституцията.