Бюджет 2023г. с 6.4% дефицит и нов дълг от 13,7 млрд. лв. предлага служебното правителство

0

Служебното правителство предлага законопроект за държавния бюджет за 2023 г. с дефицит 6.4% от БВП, което в номинално изражение представлява почти 12 млрд. лв. Това стана ясно от брифинг на министър-председателят Гълъб Донев и министърът на финансите Росица Велкова.

Донев обясни, че последните месеци служебното правителство е представило аргументите по проект на бюджет със съответни приходни и разходни мерки с дефицит 3%, който да отговаря на критериите на Пакта за стабилност и растеж. За да се постигне такъв дефицит служебното правителство е подготвило промени в данъчното законодателство – възстановяване на намалените ставки на ДДС, данък „свръхпечалба“.

За да се постигне в един бюджет по-нисък дефицит, има две възможности – или се намаляват разходите, или се осигуряват допълнителни доходи. За да се постигне бюджетен дефицит от 3%, служебното правителство е избрало втория вариант.

Със законопроекта за държавен бюджет, предложен от служебното правителство, не предлагаме промяна в данъчната политика, заяви служебният министър на финансите Росица Велкова. Затова, по думите й, ще е необходимо да бъде изтеглен нов дълг в размер на 13,7 млрд. лв., като в края на 2023 г. размерът на дълга ще достигне 46,8 млрд. лв. или 25,3 процента от брутния вътрешен продукт.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук