Частично бедствено положение обявиха в беленско село

0
Частично бедствено положение

Частично бедствено положение е обявено в беленското село Дряновец, съобщи кметът на Бяла Димитър Славов. Причината е минаващата през селото река Шипа, която в резултат на обилните валежи вчера е излязла от коритото си и изпуснатата вода от двата проблемни микроязовира край селата Нова Върбовка и Камен в община Стражица. ,

Наводнени са дворове на къщи, намиращи се по поречието, паркът в селото, стотици декари със земеделска продукция и пчелни кошери.

По думите на Славов, наложило се е през нощта доброволци да изпомпват вода от дворове на няколко къщи, тъй като имало опасност да бъдат наводнени и самите сгради.

„За щастие водата започна да спада тази сутрин и реката да се прибира в коритото си“, уточни Славов. Залети ниви имало и в землището на село Копривец.

Със заповед на Славов е съставена комисия, която да опише нанесените щети.

Заместник областният управител на Русе Валентин Колев заяви, че притокът на вода от двата микроязовира в община Стражица е преустановен. Язовирът край русенското село Баниска е наполовина пълен. По поречието на вътрешните реки в региона, сред които са Русенски Лом и Янтра, няма разливи.

Нивото на Дунав при Русе днес е 719 см спрямо условната кота „нула“. За идните два дни прогнозата е то да спадне с 34 сантиметра, съобщават от Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав.