Частната ракета SpaceX потегли с двама астронавти към МКС (видео)

0
226

Космическият кораб Crew Dragon с двама астронавти на борда беше успешно изстрелян от космическия център „Кенеди“ във Флорида снощи.

Астронавтите ще летят 19 часа преди да се скачат с Международната космическа станция.

Това е първата пилотирана мисия на NASA от американска земя от 9 години и беше осъществена от компанията на Илън Мъск SpaceX. От 2011 г. САЩ ползват да пилотираните си полети руските кораби „Союз“. Това е и първият случай в историята, когато държава ползва услугите на частна компания за осъкествяване на космическата си програма.

Астронавтите Робърт Бенкен и Дъглас Хърли трябваше да потеглят в четвъртък, 27 май, но стартът беше отложен заради лошо време. И снощи условията бяха рисковани, но стартът бе осъществен по план в 22,22 часа българско време.

Това е първият път, в който американската агенция за космически изследвания използва частна компания, за да транспортира екипаж в орбита. Президентът Доналд Тръмп долетя във Флорида на борда на Air Force One, за да наблюдава изстрелването и го определи като „наистина нещо специално“. Американският държавен глава възкликна: „Това е невероятно! Това наистина е нещо специално!“